Monday 16 February 2009

Što je pušenje?

Pušenje je način konzumiranja duhana; način u kojem duhan konzumirate u obliku cigara, koje su umotane u duhanov list. Osim cigara, tu su i cigarilosi te lule. Osim pušenja, duhan se može uživati i šmrkanjem i žvakanjem.

POVIJEST
Pušenje je već dugo vremena poznato. Bilo je poznato i u staroameričkim kulturama, a tada je uglavnom imalo obredno značenje. Kristofor Kolumbo je prvi put u svome dnevniku 6. studenoga 1492. godine opisao kako Indijanci motaju list duhana kojeg zatim zapale sa jedne strane, do ksa druge strane uvlače dim u pluća, te ga potom izdišu. Zapisano je kako su prvi pušači u Europi bili Kolumbovi mornari, a Španjolci su bili prvi Europljani koji su 1595. godine uzgajali duhan u svojim prekomorksim kolonijama te ga uvozili u Europu pod imenom Ttobaccot. Pušenje se proširilo cijelom Europom negdje u razdoblju od 1600. - 1700. godine.

Još članaka o pušenju možete pronači na Wikipediji, pronaći ćete nešto i ovdje te na Zdravlje.hr.

2 comments:

  1. ko nije prestajao pusiti ne zna kroz koje se krize prolazi,nasao sam kompaniju koja je meni pomogla pogledajte na www.quitsmokingstation.com zagarantovano radi ili 100% vas novac nazad .Ja sam pokusavao razlicite nacine ali nista 3 godine sam pokusavao svasta ali ovaj produkt mi je pomogao pogledajte na toj stranici imate sve upute i puno srece i malo krize dok ne prestanete kompletno

    ReplyDelete

eXTReMe Tracker