Monday 16 February 2009

Zašto je pušenje štetno?

Duhan sadrži u sebi alkaloide koji su otrovni. Jedan od njih je i nikotin, koji stvara ovisnost, a pušenjem se stvara i katran; nerazrijeđeni beznikotinski kondenzat dima. Pušenje jako štetno dijeluje na krvožilni sustav te na pluća!

Pušenje GOTOVO UVIJEK DOVODI do raka bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnoga mjehura, gušteraće ili vrata maternice! Osim do raka, može dovesti i do nekih oblika leukemije (koji su dosta česti kod osoba koje puše). Što je jako važno, ne trebate biti aktivan pušač da biste to "zaradili"! To se javlja I KOD PASIVNIH PUŠAČA!

Kod dojenčadi i male djece, izloženost duhanu može dovesti do učestalijeg bronhitisa, upale pluća, astme te drugih bolesti dišnog sustava i smanjene plućne funkcije te akutne i kronične upale srednjeg uha! Može dovesti i do sindroma IZNENADNE SMRTI DOJENČADI!

STOGA PAZITE, RODITELJI! Osim što štetite sebi, ŠTETITE I SVOJEM DJETETU te bližnjima oko sebe! Oni su također pušači --> PASIVNI PUŠAČI, što može biti jednako loše kao i aktivan pušač!

Lijevo su pluča nepušača a desno pluča pušača

Želite da i vaša pluća izgledaju ovako???

Lijevo je lice nepušača, a desno je lice pušača!

8 comments:

  1. I ja bih se htjela maknuti od cigareta,baciti ih u smeće.Problem je sto dok sjedim u drustvu u kojem se puši jednostavno ne znam reći ne,dapače nesto mi ne da mira i gotovo da iskocim iz koze i zapalim.Izdrzim 20-tak dana bez cigareta i onda se svaki put vratim.Toliko o mojoj volji...

    ReplyDelete
  2. Tako i ja, Josipa... nisam pušio gotovo 2 mjeseca, a prije toga sam pušio 4 tjedna... popušio bih ih oko 3... sada sam se opet vratio... gotovo su svi moji prijatelji pušači, 80 posto njih.. i kako kraj toga dima ne zapalit?! jedino, ja se držim na dan koliko ću ih popušit... mjesec dana sam na 3 cigarete... "zamirišu" mi, ali držim se te trojke i to je to... više ne... al, sada kad vidim i ovo, neće biti ni 3...
    da, evo vam recitirana pjesma;
    CIGARETU ZAPALI,
    OČI IZVALI,
    NEKA OČI VIDE,
    KUDA NOVAC IDE.

    ReplyDelete
  3. Svaka ti čast uradio si nešto korisno

    ReplyDelete
  4. ja sam evo drugi dan bez cigarete i stvarno mi treba ali ovaj put je drugačije jer sam odlučio malo poradit na sebi i prvi korak je odbacit pušenje...

    ReplyDelete
  5. evo ja već 11 dana ne pušim i mogu vam reći koliko god je užasno na momente toliko je i lipo bez cigara.Svako jutro kad pijem kavu prije posla,otvorin ovu stranicu i pročitan ponovo ovaj tekst koji mi pomaže izdržat svaki novi dan bez cigara.i pomaže.

    ReplyDelete
  6. MENI JE DANAS TREĆI DAN,I BOLJE SE OSJEĆAM A I NE KAŠLJEM TOLIKO KAO PRIJE,IAKO NISAM BILA NEKI VELIKI PUŠAĆ,SVEJEDNO OSJEĆAM POZITIVNE PROMJENE.NADAM SE DA ĆE SVI STATI DOK NIJE KASNO.

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

eXTReMe Tracker